Αρχική >> Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες

Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε για διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούντε στην περιοχή του Καλαμπακίου καθώς και στις γύρω περιοχές μέσα στα πλαίσια εθίμων κτλ.

Κουρμπάνι

Το έθιμο έχει αρχαίες καταβολές και σημαίνει θυσία. Το έχουν φέρει πρόσφυγες που ήρθαν το 1992 από το Κρυόνερο της Ανατολικής Θράκης. Τελείται στης 18 Ιανουαρίου την ημέρα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου. Αρχικά συγκροτείται με την επιμέλεια του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, επιτροπή κουρμπανιού.

Οι «κουρμπαντζήδες» συγκεντρώνουν από τους κατοίκους προσφορές σε σιτάρι, καλαμπόκι ή χρήματα. Με τις προσφορές αυτές, αγοράζονται τα ζώα (αγελάδες) που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του «κουρμπανιού». Σήμερα με την αύξηση του πληθυσμού του Καλαμπακίου ένα ζώο δεν είναι αρκετό, για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται τρία ή και περισσότερα.

Την παραμονή του πανηγυριού τοποθετούνται στο προαύλιο της εκκλησίας καζάνια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του «κουρμπανιού». Ετοιμάζεται το πλιγούρι. Ξημερώματα της 18ης Ιανουαρίου, τα κρέατα, αφού ευλογηθούν από τον ιερέα, τοποθετούνται στα καζάνια για να βράσουν. Μόλις το κρέας βράσει, κα αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι «κουρμπαντζήδες» μαζί με τους εθελοντές του Συλλόγου κερνούν από αυτό όλο τον κόσμο που συμμετέχει στο πανηγύρι. Στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το λεγόμενο πλιγούρι. Όταν βράσει και αυτό, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο.

Αργά το μεσημέρι αφού έχει ολοκληρωθεί η παρασκευή του «κουρμπανιού», χτυπούν οι καμπάνες, οι οποίες καλούν τον κόσμο να έρθει στο προαύλιο της εκκλησίας, για τη διανομή του.

Μετά τη διανομή του, οι «κουρμπαντζήδες», μαζί με όλους τους προσκεκλημένους, ξεκινούν το χορό από το προαύλιο της εκκλησίας και τον οδηγούν στην πλατεία, όπου και τον συνεχίζουν με τη συνοδεία νταουλιών και ζουρνάδων.


Καλογεροδευτέρα ή Καλογέρικα

Πρόκειται για αποκριάτικο δρώμενο με έντονες Διονυσιακές καταβολές κατά την τέλεση του οποίου οι κάτοικοι επιζητούσαν την ευγονία της γης από την οποία ήταν πλήρως εξαρτημένοι καθότι η κύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία. Αναβιώνει κάθε χρόνο μία βδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Το πρωί της Δευτέρας στο Καλαμπάκι, συγκεντρώνονται 20 έως 30 παλικάρια που εκείνο τον καιρό ήταν ανύπαντροι και διάλεγαν μεταξύ τους έναν ο οποίος θα ήταν ο «καλόγερος». Στη συνέχεια τον έντυναν με δέρματα ζώων (προβιές) και στη μέση του είχε περασμένα κουδούνια προβάτων. Το πρόσωπο του το έβαφε με στάχτη και στο κεφάλι φορούσε μια κουκούλα από δέρμα ζώου. Στα χέρια του κρατούσε δύο ξύλα, τα ντουκμάκια, απαραίτητα για τη «δράση» του καλόγερου! Οι συνοδοί του ήταν ντυμένοι με τα ποτούρια, Θρακιώτικη ενδυμασία του Κρυονερίου. Στην παρέα υπήρχε πάντα και ένας μεταμφιεσμένος σε τσιγγάνα

Η εύθυμη συντροφιά δημιουργώντας πολύ θόρυβο, περιφερόταν σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία μιας γκάιντας. Όταν έμπαιναν στην αυλή του σπιτιού, προκειμένου να δημιουργήσουν περισσότερη φασαρία και να γίνει η παρουσία τους αντιληπτή, χτυπούσαν το κάρο που βρισκόταν εκεί με τα ξύλα που έφεραν στα χέρια τους. Όταν έβγαινε ο νοικοκύρης του σπιτιού έξω του έλεγαν πως το κάρο του θέλει διόρθωμα κα τον «απειλούσαν» πως για να μην του προξενήσουν μεγαλύτερη ζημιά έπρεπε να τους πληρώσει ακριβά! Συγχρόνως τον έσπρωχναν και τον περιέπαιζαν προκειμένου να τους δώσει μεγαλύτερο «μπαξίσι». Οι νοικοκυραίοι τους έδιναν, συνήθως, χρήματα και αυγά. Παράλληλα, κερνούσαν τον καλόγερο και τη συντροφιά του διάφορους μεζέδες με τσίπουρο ή ούζο.

Αφού περνούσαν απ’ όλα τα σπίτια του χωριού, το απόγευμα κατέληγαν στην πλατεία όπου συγκεντρώνονταν όλοι οι κάτοικοι προκειμένου να κάνουν το έθιμο της σποράς. Εκεί η συντροφιά του καλόγερου επέλεγε έναν κάτοικο του χωριού, τον καλύτερο νοικοκύρη, και τον έχριζε βασιλιά. Ταυτόχρονα, κατέφθανε ένα ξύλινο άροτρο στο οποίο οι μεταμφιεσμένοι έπαιρναν τη θέση των βοδιών και ο βασιλιάς κρατώντας το αλέτρι κι ένα ξύλινο κοντάρι τους κέντριζε για να «οργώσουν» τη γη. Με αυτόν τον τρόπο έσερναν το αλέτρι στην πλατεία, κάνοντας τρεις περιφορές. Μετά το εικονικό όργωμα, ο βασιλιάς έπαιρνε έναν τενεκέ με σιτάρι και καλαμπόκι που είχε αναμειχθεί με στάχτη κι έσπερνε το υποτιθέμενο οργωμένο χωράφι – πετώντας και στους παρευρισκομένους – ενώ όσοι παρακολουθούσαν, έχοντας τα χέρια λερωμένα από τις μουτζούρες της σόμπας, λερωνόταν μεταξύ τους. Κατά την διάρκεια της σποράς ο βασιλιάς φώναζε διάφορες τιμές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Οι τιμές ήταν συνήθως πολύ υψηλές για τη χρονιά, εντός από την «τιμή» της ερωτικής συνεύρεσης που ήταν σκανδαλωδώς χαμηλή!

Αμέσως μετά τη σπορά έπαιρνε έναν τενεκέ με νερό για να ποτίσει το ξερό χωράφι. Τότε και μόνον τότε, οι κάτοικοι που παρακολουθούσαν είχαν το δικαίωμα να βρέξουν το βασιλιά και τον καλόγερο με κουβάδες νερό που εμφανίζονταν από το πουθενά μες το πλήθος. Οι βρεγμένοι είχαν, αυτοδίκαια, το δικαίωμα να κυνηγήσουν και να χτυπήσουν με τις βέργες που κρατούσαν αυτούς που τους κατέβρεξαν. Το δρώμενο τελείωνε με πειράγματα κέφι και χορό.


Γιορτή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ένα διήμερο πανηγυρικών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στο Καλαμπάκι στα πλαίσια του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στης 20 και 21 Μαΐου κάθε χρόνο. Το απόγευμα της παραμονής της εορτής γίνεται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ακολουθούν τραγούδια από την χορωδία του Δήμου Καλαμπακίου και κατόπιν παραδοσιακοί χοροί από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου. Στο τέλος ακολουθεί λαϊκή βραδιά για όλους από τοπικό συγκρότημα. Ανήμερα της εορτής το πρωί γίνεται Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι, κατόπιν γίνονται χορευτικές παραστάσεις από τα μικρά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου. Ακολουθούν αθλοπαιδιές και αγώνας ποδηλατοδρομίας. Το απόγευμα έχουμε ζωγραφική από τα παιδιά του Δήμου στο χώρο της πλατείας και ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου.


Γιορτή Καλαμποκιού

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για όλο το Δήμο Καλαμπακίου είναι η γιορτή καλαμποκιού, η οποία γίνεται κάθε χρόνο εδώ και τρία χρόνια τις τελευταίες τρεις μέρες του Ιουλίου. Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να αναδείξει και να προβάλει ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας, το καλαμπόκι.

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει την έναρξη της εκδήλωσης, τραγούδια από την χορωδία του Δήμου Καλαμπακίου και από άλλες χορωδίες γειτονικών Νομών και κλείνει με παραδοσιακούς χορούς από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά με θεατρικές παραστάσεις, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν κ.ά. Η τρίτη μέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους παρευρισκόμενους καθώς και στους ετεροδημότες με λαϊκή βραδιά. Σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρονται σε όλους δωρεάν καλαμπόκι βρασμένο ή ψημένο, ποπ – κόρν, και καλαμποκόπιττα (μπομπότα). Πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα

επισκέπτονται την γιορτή Καλαμποκιού κάθε χρόνο αναδεικνύοντας τον Δήμο μας σε επίκεντρο όχι μόνο του Νομού Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης (Δ.ΕΠ.Α.Κ.) καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ούτως ώστε κάθε χρόνο η γιορτή Καλαμποκιού να είναι και καλύτερη.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκος

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία.

Η πορεία του θεσμού έδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ενός χώρου παρουσίασης και προβολής της ταινίας μικρού μήκους ως αυτοτελούς καλλιτεχνικής έκφρασης. Η πείρα του παρελθόντος βοήθησε στην βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Ιπποδρομίες

Το Δοξάτο φημίζεται για τις ιπποδρομίες του. Είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου κατά την οποία πανηγυρίζει το Δοξάτο. Η μέρα της πανήγυρης είναι μέρα γιορτής και γλεντιού, όχι μόνο για τους Δοξατιανούς αλλά και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ο ιπποδρομίες του Δοξάτου που πλέον γίνονται με άλογα ιπποδρομίου συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Οι Ιπποδρομίες του Δοξάτου, είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Αποτελούν, αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσης του ιστορικού Δήμου, και από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Δράμας. Τα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν πως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι ιπποδρομίες είχαν τη μορφή του ανταγωνισμού μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και έδιναν τη δυνατότητα στα Ελληνόπουλα, να επιδεικνύουν τις αρετές τους στην ιππασία, καθώς και την τεχνική και δεξιοτεχνία τους, στο να ελέγχουν τα άλογα καταλλήλως. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του Ιππικού Συλλόγου Φιλίππων Δοξάτου www.isfd.gr

Καθαρα Δευτέρα στη Χωριστή

Η Χωριστή Δράμας έχει ένα πολύ φημισμένο καρναβάλι εδώ και πολλά χρόνια. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Με τους συλλόγους και τους ανθρώπους της κωμοπόλεως, πραγματικά με μεράκι να δίνουν πάντοτε τον καλύτερο εαυτό τους για αυτήν την διοργάνωση , με πηγαίο χιούμορ ευθυμία αγάπη, οι « Τσαταλτσανοί» με παράδοση στην μουσική αλλά και στα γλέντια ,με πραγματική πανδαισία χρωμάτων με διάθεση πάντα σατυρική να μας δώσουν τις μέρες της Αποκριάς αυτό που λείπει από όλους μας ,το γέλιο την χαρά.

Φεστιβάλ Φιλίππων

Ενας θεσμός σημαντικός, ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, 55 χρόνια από την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος στη σύγχρονη εποχή, στο εμβληματικό αρχαίο θέατρο της Βορείου Ελλάδος , περιλαμβάνει παραγωγές πρώτης γραμμής, που αφορούν κυρίως, στο θέατρο και τη μουσική, παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ∆ημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και θιάσων του ελεύθερου θεάτρου. Αναδεικνύοντας τους τόπους που συγκροτούν τη γεωγραφία της Καβάλας, το Φεστιβάλ ανιχνεύεται, όχι μόνο στα ερείπια της αρχαίας και της βυζαντινής πόλης των Φιλίππων, αλλά και στην πόλη της Καβάλας, μιας ιδιαίτερα εύρωστης πόλης με σκορπισμένες παντού ακόμη τις μνήμες ενός ακμαίου πολιτισμού.

Βρείτε μας στο χάρτη
Βρείτε μας στο χάρτη του Google Map και ενημερωθείτε για τις γενικές αποστάσεις του ξενοδοχείου μας από τις γύρω περιοχές.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Ξενοδοχείο Αχίλλειον Palace
Καλαμπάκι -Δράμας
Τ.Κ.:66031
Τηλ & Fax: 25210-51134, 52202
e-mail: achilio_@otenet.gr
Website: www.achilliohotel.com
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Στρατέλη Δέσποινα

Δείτε ακόμη - Χρήσιμα Links